BLOGG

Alltid like trofaste NovIsca som nå er hjemme igjen etter fine dager på Fårö. 

Selv om ikke vi her kan skryte på oss like mye snø, som dere har hatt, har vi også gått fra vinter til bart overalt, med nesten en vårlig innimellom. Vet at vinteren er lang, men er jo lov å nyte hvert eneste lite tegn.

Hej Efter några dagar med vinterväder så är det nästan lite vårväder ute och nästan all snö har smält bort. Efter promenader är det skönt att vila inomhus. Hälsningar Karin och NovIsca

Her hjemme er det også to som vet å kose seg hjemme. 

Men at de tar hundesengene i bruk og til og med begge, er så sjeldent, at det måtte dokumenteres. 

Så rart å skrive blogg uten fanget fullt av medhjelpere, men nå har jeg også fått forsøkt det. Og er ikke mer forvirret over situasjonen at jeg husker på å ønske alle en god helg fra oss.

Blitt riktig så gode å sjonglere turene våre, så da det var både opplett og vindstille da vi la ut på morgenrunden vår, forlenget vi bare den til dagens langtur. Vel hjemme ble det sein frokost på meg. Har ikke for vel fått ned siste biten, før bedende blikk forteller at det er deres tur. De spiser alltid frokost før vi går på tur, men må vente på brødbiten med leverpostei til jeg har spist. 

Først da kan de ta morgenturen, Lexie alltid på mitt fang...

og Jerv som foretrekker buret sitt. Men så er det dette om det kunne vanke enda mer leverposteiskive.

Lexie er rask til å falle i søvn, og det ble lesestund på mor.

Kunne til og med nyte en kaffekopp, da Lexie flyttet seg over på puffen. Har all respekt for varm kaffe, så da trengs det armslag og ikke dachsepoter.

Har stort seg regnet i hele dag , og utpå ettermiddagen blåste det opp. Vi klarte å presse inn ettermiddagsluren mellom bygene.

"Ole Brumm bestemmer seg for å gå til tenkestedet sitt.. Det blåser fælt, men heldigvis ligger tenkestedet i ly for vinden, så Brumm stiller seg opp og tenker. Muldvarpen dukker opp og sier at det er blåsbortdagen og at Brumm burde komme seg innendørs, men Brumm bestemmer for å gå bort til Nasse Nøff og ønske han en god blåsbortdag"

Det samme ønsker jeg dere, resten av denne onsdagen, enten dere også har blåsbortdag eller en fin og solrik vinterdag.

Jerki og Max venter på sola, skal være synlig i dag

Denne koselige meldingen fra Stig "tikket inn" i går. Tusen takk skal du ha! Som du skriver, har Jerki og Max ( Luke) har begge vokst seg til staute karer og allerede erfarne på jakt med matfar.

Vet at Stig har nye planer på gang for begge to. Alt blir så mye enklere når mørketiden er over.

Så fantastisk å oppleve at solen var tilbake etter min første vinter i nord. Kan trygt si at alle hjerter , inklusiv mitt eget, gledet seg. Hos oss må vi se langt etter solen i dag. Krysser fingre for at all den meldte nedbøren og vind med stormskritt styrke sørger for at all isen forsvinner.

Ønsker en flott dag både til guttene i finværet i nord og til oss alle andre, uansett vær og vind.

Det er utrolig hvor fort tiden går, og det merkes spesielt på den oppvoksende slekt. Det gjelder såvel for dyr, som for mennesker. Årstidene deler opp året, og selv om vinterværet,  her vestpå, er over i denne omgang, verken vet vi eller kan forvente, om snø og kulde i det hele tatt kommer tilbake i år. Vi kan uansett se frem til en ny vår. Det er den fineste årstiden på Vestlandet. Enn så lenge får vi smøre oss med tålmodighet. 

Jervs første og sorgløse vinter ble tilbragt på Gressholmen sammen med en stor flokk og ikke minst broder Girko. På denne tiden var også solen tilbake og lyste bokstavelig talt opp tilværelsen for både folk og fe.

Lexie sin første vinter var her på Mjåtveitmarka. Koselig bilder å se tilbake på i dobbel forstand. De ble tatt av Ulf på den siste turen i skogen hans med dachsene. Lysten var veldig der, men kreftene manglet. 

Er verken like ivrig og flink som han med speilreflekskameraet, men det blir som det blir.

Er ikke spesielt utålmodig, men ser frem mot en ny vår. Bare for morro skyld plukket jeg med meg noen få kvisterra morgenrunden. Klarer jeg å drive de frem , er det flott. Hvis ikke, var det uansett verdt forsøket.

Da får det bli som i dagens sang.

 

Sov du vesle spire

Sov, du vesle spire ung,ennå er det vinter,

ennå sover bjørk og lyng, roser, hyasinter.

Ennå er det langt til vår, langt til rogn i blomstring står.

Sov, du vesle spire, ennå er det vinter.

Himlens sol ser ned på deg, solskinnskyss den sender.

Snart blir grønt langs sti og vei, småblomst varmen kjenner.

Enn en liten solskinnsbønn: Vesle spire, bli snart grønn!

Himlens sol ser ned på deg, solskinnskyss den sender.

Zacharias Topeliu

Det er ikke ofte jeg er helt uinteressant og luft for Jerv og Lexie, men det skjer når Stella kommer på besøk.

Vet ikke hvem som koste seg mest, og ingen hadde lyst eller tid til å ta kosepause.

Det samme gjaldt tur ut, men der måtte jeg skjære igjennom. Kveldsturen gikk både uten Stella og kamera. Begge deler skyldes føret. Piggsko og full konsentrasjon måtte til.Jeg tør ikke tenke på hvordan det blir når morgendagens meldte regnvær setter inn. 

Jerv og Lexie var ivrige å komme seg hjem igjen til Stella. Og etter en siste runde med lek, klapp, kos og klem, var det tre som gikk fornøyde til sengs og sovnet nesten umiddelbart.

I dag sto miniturnering i håndball på programmet.

Stor innsats på alle banene og på tribunen, henholdsvis av flinke jenter og heiende tilskuere,

Da lagene takket hverandre for siste kamp, kunne laget til Stella glede seg over et knepent tap og en overlegen seier.

Ikke ofte verken Lexie eller Jerv velger å legge seg i sengene sine.....

...og spesielt ikke hvis Jerv allerede er borte hos meg.

Heller ikke i dag tok det mange minutter før Lexie kom og holdt selskap med Jerv.

De er gode venner og veldig samkjørte, så da Jerv ga tegn på at han ville ut og leke litt på terrassen,....

....slo Lexie like godt følge.

Heldig for meg at begge valgte puffen, da de kom inn igjen. 

Jeg "må" ha med med utforrennet på TV , er jeg glad for alt som sperrer for skjermen. Og det selv om jeg stort sett bare ser på start, målgang og selve rennet i reprise( hvis det var uten knall og fall)

Er så godt at jeg også har veterinæren i gangavstand. Etter morgenrunde og frokost, fikk jeg telefon om at vi kunne komme til kl10.15 for vanlig vaksine, rabiesvaksine og kloklipp. 

Etter en frisk tur, var vi fremme før tiden. Det må jo glede veterinæren at Jerv er mer enn ivrig å komme seg inn til han.

Siden vi var godt før tiden, kom vi til låst dør. Da hjelper det ikke at Jerv setter opp et bedende blikk i håp om at jeg kan åpne døren for han.

Forsto etter hvert at han fikk gjøre som Lexie,...

stille seg pent opp og vente.

Godt med alt som er gjort og dokumentert i passene deres. Da kan jeg ta helg med god samvittighet at både de og jeg er i mål henholdsvis hos veterinær og lege.

Mens gårsdagens nedbør vekslet mellom sludd og regn, våknet vi opp til snø i morges.

Etter flere dagers mislykkede forsøk på å ta bilder på morgenrundene, hadde jeg "løst" mysteriet med at alle bildene fikk et sterkt lillaskjær. Men hvordan det fine lilla iPhone dekselet jeg fikk til jul av Stella , kunne influere på fotograferingen, er et mysterie. Byttet tilbake til gammelt deksel, og vips så var lillafargen borte fra bildene.

Jerv og Lexie koste seg på turen, og at de er veldig gode venner, er det ingen tvil om. Lexie fikk opptil flere snutekos av Jerv.

Og selv om han er tålmodigheten selv med henne, kan ha også bli lei av å vente på all snusingen hennes for å komme seg videre.

Jeg og både ville og måtte videre for å rekke legetimen min. 

Nå ser jeg frem til en pust i bakken og dagens første kaffekopp mens Jerv og Lexie aktiviserer seg selv på terrassen. Det har ikke kommet nok snø til å lage engler i snøen, så det får komme i dagens bonussang.

Engler i sneen har sitt eget liv

De synger om vintern men når våren kommer visner de

Engler i sneen har sin egen sang

De synger at alt som lever her og nå tar slutt engang

Engler i sneen lager sang av vind

De synger for hvem som helst som åpner seg og tar dem inn

Engler i sneen synger uten ord

Og når våren kommer går de uten svik og uten spor

For jeg har virkelig ønsket meg en ekstra hånd, når Piri, Jerv og Lexie "krevde" kos på samtidig. I dag var ikke det behovet der, men da var det Piri jeg savnet. Nå var det sånn at dette oppholdet var avtalt for lenge siden. Hun får det fint, vi venner oss til det og teller ned og gleder oss til hun kommer hjem igjen.

Det gjelder like mye dachsene. Virket litt stusselig i morges.

Vanligvis har ikke tispene brydd seg om at Jerv har trukket seg tilbake i buret sitt etter morgenrunden. 

Jentene har jo hatt hverandre, men nå fikk Lexie både fang og puff helt for seg selv.

Spent å høre hvordan det var for Piri å våkne opp i dag etter en strabasiøs reise grunnet forsinkelser og kanselleringer. Siste mellomlanding ble Frankfurt, og det var slett ikke med i den opprinnelige reiseruten. 

Klapp, klem og kos Piri fra oss hjemme.

Et kort og hektisk besøk, men ved å ta natten i bruk, rakk Attila å nappe Lexie og Jerv. 

På grunn av at Attila har så stramt program, skulle han bare komme på en svipptur, men ble enda opphold enn beregnet. Slik kan det bli når 07 om morgenen blir forvekslet med kl19 og landing på Flesland 21.50. Det ble senere enn senest før Attila fikk startet med nappingen, og det på tross av at Silje stilte opp og hentet på flyplassen. Uten hennes hjelp hadde vi aldri kommet i mål.

At Attila rakk å nappe ferdig både Jerv og Lexie før retur til Budapest i morges, er helt utrolig. Nå ser begge så fine og klar for ringen når den tid kommer.

Jerv ble like fin og nynappet som Lexie, men synes han fortjener å ta seg en lengre morgenhvil etter nattens "innsats" Kjekt med besøk, men at han ble vekket fra nattesøvnen for å bli nappet, var ikke hva han forventet seg. Vær trygg, vi er enig med deg at dette var unntaket. Så bare sov. Jeg kan ta bilder senere, og for å være ærlig, så er jeg også litt trøtt.

Piri sin napping blir i Budapest. Hun slo følge til Budapest. Hun skal være der noen måneder. Det har vært planlagt lenge. Jerv, Lexie og jeg drar nedover senere, men bare for et kortere opphold. Og så blir Piri fulgt hjem senere.

Tydeligere kan det vel ikke uttrykkes. NM på ski fenger verken Lexie..

Piri eller Jerv. Bevilger seg ikke så mye som en smugtitt bort på TV-en.

Sklinteressen var nok ikke større hos Girko på NM 2015 i Kilbotn, bare noen minutters kjøretur fra Gresshomen. Men både han og Frid som også var med oss på NM, satte pris på all oppmerksomhet og rikelig med klapp og kos.

Og da de var vel fornøyd med det, trakk de seg bare tilbake i medbrakt "varmestue"

Her har vi vekslet mellom TV-titting, tur i nærområdet og lek og morro for dachsene på terrassen.

Lexie er den store optimisten og stiller seg opp for godbit. Er jo lov å prøve seg, blir med det nå, 

...og så får vi se hva helgen bringer.

Godt å få gjøre litt nytte for seg. Yngstemann måtte under kniven igjen, og de som blir operert på dagkirurgiske avdeling, må ha følge hjem. Vi møtte opp sammen i morges, og så hadde jeg fri mens han ble operert og etterpå fikk hvile ut etter narkosen.

Hjertelig gjensyn med trekløveret mitt da jeg kom hjem. Min dårlige samvittighet for de var helt ubegrunnet, men selvfølgelig var det en glad og fornøyd gjeng som jeg tok med på tur. 

Etterpå var det kos, kos og atter kos. Min plan er å holde de ekstra lenge oppe i kveld, som kompensasjon for at de har vært lenge alene i dag.

Ikke sikkert at de tre deler den planen med meg.

Har hatt god tid til å hvile ut i dag, men ser ikke slik ut på Lexie. Og de er virkelige vanedyr med innebygget tid for både kveldsmat og kveldstur. Uansett tilbudet står ved lag, og så får vi se hva det blir til.

Heldige Lara er på tur igjen, denne gang tilbake til Snertingdal, et av hennes kjære "riker" Litt vanskelig å ta seg frem overalt for korte dachseføtter. Det er ikke rart, for på telefonen fortalte Anne Ingeborg at hun hadde snø helt opp til lårene , hvis hun trådte ut av oppgåtte stier.

 Morgen tur i Snertingdal, masse snø og tunge trær.

Her har rådyrene kommet ut av skogen.

Haren har også vært på farten.

Der er for mye snø for meg å løpe i,så jeg løper i veien.

Må hjelpe til å kløyve ved.

Så da kan jeg varme meg under ovnen.

Når verken hodelykt og piggsko er nok for å føle seg trygg, er det bare å korte ned på morgenens tur og snu, fote seg med omhu og komme seg i hus. Så ikke ut til at det heller ikke var dachsene imot. De hadde tross alt rukket å få gjort sitt fornødne. Overskuddsenergien brukte Lexie til å erte broder Jerv så mye, at hun fikk han med på litt lek og moro, før alle tre la seg vel til rette og en liten morgentur.

Ikke noe nytt i Varri-gjengen Som den gang, yngstemann i heimen, vet Lexie, den lille ertekrok, å spille på sjarmen 

Bare tilfeldig at Aino ble valgt. Tidlig krøkes, som god ertekrok skal bli. Husker fortsatt godt episoden med henne oppå buret i valpegården. Hvordan hun kom seg opp, er selv i dag,  fortsatt et mysterium.

Aino hadde også sine metoder for å "snakke seg vekk" fra mindre heldige hendelser. Avlede oppmerksomheten vår over på "kunststykket" sitt.

Spille blyg.

Eller et blikk som kan smelte hvem som helst. 

Men alt i alt har vi ingen grunn til å klage. Gledene med dachsene har vært flere og større enn ulempene. Og ting de har ødelagt går bare under betegnelsen svinn.

Våknet opp til snø og fikk en fin tur med dachsene før Mjåtveit våknet til liv denne søndagsmorgenen. Det passet meg bra at vi var de første som satte pote, - og fotefar i snøen. Det var mest for at jeg gikk uten hodelykt. Kom på at jeg hadde glemt den, men ikke bare bare å snu innigjen for å hente den med tre dachser i bånd og piggsko på beina.

Ja, ja bare å velge opplyste veier, så det gikk greit. Verre med det vakre vinterlandskapet. Var knapt ferdig med dagens forside, da regnet satte inn.

Må ty til bilde fra Gressholmen for vinterstemning.

Her blir det nok en skikkelig innedag, hvor de firbeinte forventer kos så det holdet.

Og hvem kan stå for et slike blikk av de tre som tenker at det hele starter på mitt fang.

Det vet de godt og benytter seg av.

Tar også med et bedre bilde fra dachsefigurene mine.

Synd at De ikke produseres lengre, men jeg har vært heldig å få fatt i flere på auksjon. 

Var i utgangspunktet litt skeptisk til å plassere de i den lave vindusposten, men så langt, ingen problem.

Ffffff

God morgen på trettendedagen, en fin, kald og klar morgen her vest. Morgenturen er unnagjort, og nå er også Lexie ferdig med frokosten sin. Hun spiser halvparten før og resten etter morgenturen.

Vært heldig nå med mange fine dager. 

Det nærmeste royale vi her kan stille opp på hellige tre kongers dag, er Jerv. Han Kjenner seg i hvert fall elsket av hjemmets damer, undertegnede inklusiv.

 

I motsetning til flere andre land, er Hellige Tre Kongers dag ikke fridag her til lands, og husets tre konger er pakket vekk sammen med resten av julen. 

Sørget bare først å få tatt et bilde av husets tre vise menn. 

 

Dagen i dag er ikke bare merket av på personlige kalendere.    

Trettende dag jul (Hellige tre kongers dag) Den 6. januar er det trettende dag jul. Dagen skal minne om mennene fra Østerland som kom til Betlehem. I bibelen kalles de kun for de “vise”. Gamle juledag Mange steder ble dagen kalt Gamle juledag og ble feiret som den virkelige juledagen. Man spiste julemat og hadde trearmede lysestaker på bordet (helligtrekongers lys). Man drakk også en skål for et godt år. På kvelden måtte folk holde seg i hus – da begynte nemlig Åsgårsreia sitt tilbaketog. Det man drømte denne natten ville skje i virkeligheten. Trettendedagen var også en viktig merkedag for været. Dersom det var fint og klart vær på trettendedagen ga det et godt og grøderikt år sa man. Været denne dagen ville vare i 13 dager. Nå begynte også den kaldeste delen av vinteren. Dagen ble også av noen kalt Avfaredag. Det var fordi juleturingen nå var over og alle gjester skulle reise hjem. Noen brukte også tyvendejuledag til reisedag. Primstavens tegn for denne dagen er en klokke, tre kors, tre kroner eller tre menn. 

13 Des -Lucia 25 Des - Drikkehorn symboliserar god mat og drikke 1 Jan - Eit timeglas viser årsskiftet 6 januar - Hellige tre kongers dag, trettende dag jul. 13 januar - Tjuande dag jul, midtvinterJerv og resten av gjengen ønsker alle en fin helg! 

Ttttt