BLOGG

...., men med full kontroll. Valpene er for lengst forhåndsregistrert. De har fått sine ormekurer, untatt den den siste, som vi gir siste kvelden før flytting. Fleecepleddene er innkjøpt og tatt i bruk, slik at Nova får med seg både mamma,- og søsterlukt. 

Valpenes permer begynner å fylles opp, og i dag kom det flere viktige papirer med.

VETERINÆRBESØK

Feliz Nova at the wet.

Vi hadde time hos veterinær Bodil i formiddag for helsesjekk, vaksinering og id-merking.

Feliz Nova var først ut. Selv om Bodil hadde sett Nova på røntgen,  ble dette første ordentlige møte. Det ble riktig så hjertelig, begynte med godbiter strødd på undersøkelsesbordet og avsluttet med den store og ekle microchipsprøyten. Men Nova var en tøff og flink lien jente. Etter litt trøst var alt bra igjen, og hun fikk med seg både en helseattest uten en eneste anmerkning og sitt eget pass.

Frid having a nice time before the real stuff

Frid kommer  som nr2 i alfabetet og derfor  sist av de to. Det ble et helt nytt og uventet møte for veterinæren. Rett skal være rett. Ulf ringte og fortalte at det ble to nyttårsvalper, men Frid lå så godt gjemt, at veterinæren verken så henne på ultralyd eller røntgen. 

Frid ble også undersøkt og fikk helseattest uten anmerkninger. Hun ble vaksinert og til slutt id-merket. Hun ga fra seg et lite pip, men det var også alt.

Selv om veterinærbesøket gikk akkurat som forventet, er det godt å ha det svart på hvitt. 

BLODSPORTRENING

Daisy trying bloodtracking

Selv om Ulf tok en generalopprydning i storbilen, ble det også tid og overskudd til å gå treningssporet han hadde lagt til Daisy. Helt utrolig at vi har så bar mark, at vi kan trene i februar.     dette var Daisy's første spor, og så lenge forholdene ligger til rette, fortsetter vi intensivt med treningen fremover.

RINGTRENIG

Daisy training for shows

Jeg hadde med faotoapparatet på tirsdag, men så tok Ulf så mange fine bilder av valpene, at jeg ikke lastet opp noen fra den treningen før i dag. Men her er det, for de neste treningene blir nok uten fotodokumentasjon. Jeg drar først til Sverige med Nova, og etterpå blir det kombinert besøk og jobbing i Salhus.

 

Valpetiden til Feliz Nova og Frid hos oss, nærmer seg slutten med raske skritt. Vi nytter denne tiden så godt vi kan, og når været er på vår side, blir det både enklere og ikke minst triveligere med noen ekstra runder ut. 

Videoen tok Ulf opp i går, mens bildene er dachsferske.

UT I DET FRI

FRID

Da kunne jeg også følge med de små fra altanen. Jeg forsto raskt at det ikke ble en rask retur. For det første var Frid og Nova på et spennende område , og for det andre fikk de helt uventet tilskuere. og enda så små de er, nyter de all den oppmerksomheten de kan få. 

FELIZ NOVA

Det har ikke vært mangel på det i dag. Før Ulf tok de med på tur, var de midtpunktet for Aino, Atie, Eira og Daisy. Bortsett fra sistnevnte, yngst og med minst autoritet, gikk det i lek og morro på full fart i stuen. Daisy prøvde seg også med litt moderlig, men falt fort over i lekemodus. Fascinerende å følge med de små, som gang på gang tok snarveier, som bare var store nok for de små. Men det gjorde bare leken mer spennende og utfordrende for alle parter.

And FELIZ NOVA again

Ares og Astra fikk også mye oppmerksomhet fra en turgåer, som syntes de var så små og søte. De to pensjonistene, som er 12år gamle, nøt finværet . De synes de må varsle , når fremmede nærmer seg hundegården , selv om damen bare ville hilse på . 

Midt oppi dette kom Ulf og valpene tilbake. Da fikk damen hilse på og kose med to, som er virkelig små. Gleden var gjensidig, og vel inne i valpegården, tok det ikke lang tid, før valpene var langt inne i drømmeland. 

 
 

Feliz Nova in front and Frid

Med sol fra skyfri himmel måtte bare valpene få seg en liten tur. Som vanlig kommer de seg ikke fort nok inn i den rød vesken, som de ser Ulf har med seg. Da er ikke Frid og Feliz Nova i tvil om hva som skal skje. 

Nova is smelling something

Uansett hvilken retning Ulf legger turen til, er det ikke lange biten, før valpene kan slippes løs.

Frid taking a trip on her own

I dag valgte han et flatere terreng, men det var mest for variasjonen, for valpene tar seg fint frem i ulendt terreng også.

Nova has hidden in the high grass

Men så er de jo 8 uker og store piker i dag. Men siden Nova først flytter over helgen, får søstrene enda noen dager i lag og vi liv, leven og valpekos av tvillingsøstrene våre.

Frid loves running

Ser nesten ut som om Frid feirer det med ekstra hopp og sprell. Og selvfølgelig blir det en ekstra bonus, når vi sjarmeres. Nå var det bare Ulf de kunne sjarmere i dag,.... 

Frid having a nice time

.....og det syntes tydeligvis Frid var så vellykket, at hun stilte seg oopp en ekstra gang, bare til ære for fotografen.

 
 

 

MEN DEN BEGYNNER IKKE FØR KL21.OO, SÅ INNEN DET, BLIR DET TID TIL BÅDE INNEKOS, KVELDSMAT OG TURER PÅ DE ANDRE.

Eira, Atie and Daisy keeping Ulf company.

Det er bare Daisy, som skal avgårde. Ulf tar seg av treningen, og jeg tar med kameraet, så får vi se om jeg bruker noen av bildene i morgen. Har nøyet meg med innebilder. Det er så vått, vindfullt og trist ute, at både hundene og vi begrenser utelivet til det høyst nødvendige. 

Frid looking for her sister

Frid og Feliz Nova vegret seg ikke for å gå ut, selv i dette ruskeværet, men vi var snar å ta de inn igjen, da nødvendige ærend var unnagjort. Vel inne gikk det virkelig unna i stuen. De vekslet på å løpe først, og det var ikke lett å se hvem som var hvem. I det ene øyeblikket så vi en snute, og i neste var det en hale, som forvant bak sofaen.  Aino er flink til å prege de små, men kaster seg også gjerne med i leken. Og selv om valpene er avvendt, er det jo lov å prøve å lure til seg en melkesvett. Men Aino er streng der.

Frid and Nova relaxing

Innimellom brukte de Ulf som pause,- ladestasjon, men ikke lange stunden, for det er om å gjøre, at de ikke går glipp av noe.

Det går for full fart helt til det er like brått full stopp. Da var det ikke bare Frid som lurte på hvor Nova var. Men hun sov søtt inne i buret sitt. Valpegården står alltid åpen, når småttingene er løs, og særlig Nova oppsøker soveplassen sin når hun synes nok er nok. Frid er sjelden uvillig til å slå følge med søsteren, og så tar de en god og lang tur  sammen til drømmeland.

OG I lIKHET MED DE ANDRE DACHSENE, GJORDE NOVA SOM DE ANDRE DACHSENE, OG BARE NØT TILVÆRELSEN I FULLE DRAG

DET BESTE VI KUNNE FINNE PÅ, MENTE FRID OG,....

...for maken til ruskevær skulle en lete langt etter. Ulf holdt oss hele tiden oppdatert på vindstyrke, nedbør, lufttrykk og temperatur. Værstasjonen han fikk til jul, var virkelig en innertier for han, og jeg blir oppdatert i tide ( og utide ) Han har jo ikke så mange andre å dele observasjonene med. 

Jeg tar det mest på gefühlen, og i dag føltes det høstlig. Og selv om vi er i slutten av februar, og det ikke ligger en Mons, men dachser ved ovnen, velger jeg å ta med Arne Garborgs dikt.

D'ER HAUST. DET RUSKAR UTE

Autumn Storm av Karen Parker

 

D’ er haust. Det ruskar ute

med regn og kalde vind.

Småfuglen flyg mot rute

og ville gjerne inn.

Men under omnen god

der ligg på sekkepute

han gamle Mons i ro.

 

 

Der ligg han trygg og drøymer

og blinkar stilt og smått

og alt i verdi gløymer

og hev det varmt og godt.

Og seier ingen ting,

men liksom inn seg gøymer

med rova sveipt ikring.

 

~ via dailypainters

 

Som silkenøste fine

han ligg i mjuke skinn

med svevn i kvar den mine

og alle klørne inn.

Og gløymer likesæl

med kloke augo sine

og murrar smått og mél.

 

 

Skal vita kvar du vankar

i blide draumar no?

Kan hende dine tankar

seg svæver lint til ro

I gammal minne-krins,

som stilt i hop seg sankar

frå den tid du var prins?

 

~ via neyeni.net

 

Venaste prins i verdi

du gjekk i skogen grøn,

med gullhår over herdi

og ung og keik og kjøn,

og tenkte på den møy

som gjekk og henta bæri

så vide under øy.

 

 

Då kom den trollheks blide

med sving og sveiv og svins

frå trollheimen vide

og såg den vene prins.

Men skremd han frå ho skvatt.

Då las ho trollbøn stride

og gjorde han til katt.

 

~ via jaanaheiska

 

Sidan så vidt han flakkar

igjennom skog og skar,

langt over berg og bakkar,

og kjem til okkons gard.

Her kan i ro han døy.

her vil han kvile, stakkar,

og tenkje på den møy.

 

 

Å hu! Det ruskar ute

med regnvind sur og grå:

småfuglen flyg mot rute

og liksom bankar på.

Men under omnen god

du Mons på sekkepute

skal drøyme longt i ro.

 

~ Arne Garborg

Cat on a Yellow Pillow av Franz Marc

You can't win them all, og  denne gangen var det fredagens åpning av ny kunstutstilling på Eivind sitt galleri, som jeg ikke hadde sjanse på å få med meg. Får satse på utstillingen i april. Det er med en av mine favorittkuntsnere, og i tillegg har vi også har felles interesse i dachser. 

EN VENNSKAPELIG KAMP OM ET TAU

Og det er jo det som er gøy,. Her er så mange tau, at der er hver sitt til både de og de andre dachsene og. Ares  har lagret tau overalt, slik at han alltid har et tilgjengelig. Han tar glad og fornøyd imot alt og alle, og  alltid med et tau eller gummihjerte i munnen. Det er nok at vi kommer inn  fra et annet rom. Velkomsten er like hjertelig og har bare økt med årene. Ares er en så visst en ungdommelig pensjonist.

Men Frid og Feliz Nova bryr seg ikke om å plukke opp av Ares sitt rikholdigE utvalg. De velger heller å kjempe om det samme tauet.

 Og da begge hadde fått et skikkelig godt tak, fant de like godt ut at det var dachs for både en og flere æresrunder rundt i stuen med "byttet" sitt. Ja, både kjøkken og gang fikk også besøk, men der var det ingen beundrere, så da valgte de heller å komme tilbake og showe for Ulf og meg.

De to er så lett å sjarmere, at vi kan ta en runde til. Og er vi ekstra heldige glemmer de hele valpegården, i hvert fall lenge nok til at vi er fornøyd  og trenger en liten høneblund.

MEN FØRST EN FIN DAG FOR DE SMÅ

Frid in the snow

 Frid sørget å bli dagens linselus, da  Ulf hadde med valpene ut. Formiddagens snøfall var velkomment hos de firbeinte og ble benyttet umiddelbart. 

Feliz Nova chasing her sister

Det gikk unna i svingene , da de fikk løpe på altanen. Der er det god boltreplass, og dessuten er den helt avlukket, så den kan brukes både av valper og voksne Varriene, mens Captatorene hopper galant over. Men  har sine egne trygge hundegårder i tilknytning til dachsehytten.

What does Frid have in mind?

Valpene benyttet utetiden godt, og det var bra, for det var bare et tidsspørsmål når snøen ble etterfulgt av regn. Litt dumt at snøen ikke ble liggende, men vi har hatt fint vær så lenge nå, at vi har ingen grunn til å klage.

She has found a basket to play with

Og valpene var i lykkelig uvitende om at snøen bare var på en liten snarvisitt. 

Hvis noen tror at de små nå har tatt kvelden etter en lang og innholdsrik dag, så er det helt feil. Etter å ha spist opptil flere ganger og med  dertil lading, har de kommet frem til sjarmøretappen, ute av valpegården og  full rulle i stuen. Tror det må mere til enn Ole Lukkøye og nattasang, for at de to tar kvelden nå.

 

 

 

Hadde aldri trodd at det skulle være så godt som snøfritt på Gressholmen i slutten av februar. Det lille hvite vi ser må vel heller karakteriseres som is enn snø. Dette er nok like uvanlig her som snøvinteren 2010  i Bergen. Velger å ta et tilbakeblikk  i stedet for å skrive en ny blogg. Da blir det tid til Fredachskos på meg og. Utrolig hvor mye lengre tid jeg bruker på alt nå, og da har jeg enda ikke begynt å gå tur med hundene. Men jeg står på og trener, så det kommer, det kommer.

AINO, ATIE OG CERINNE

Blir dere med å løpe om kapp?

 
 

Fra et av dagens mange "løp".

 
 
 

Heia den som vinner! Distanse og vinner ukjent.

 
 

22.febr. 2010 Enda mere snø.

 
 
 

En liten snøprinsesse

 
 

Med liv og lyst.

 
Hvor mange cm det har snødd i dag, tør jeg ikke gjette på, men det har kommet ned anselige mengder. Det ble til glede for noen og medførte et alvorlig problem for andre. Småfuglene som Ulf har vært så påpasselig med å mate, "kom" seg ikke ned til maten. 
vanligis har jeg sørget for nødvendig påfyll i løpet av dagen, men det holdt ikke i dag, for snøen lavet ned hele tiden, og det gikk bare en kort stund , før all maten var begravd i snø. Det var bare å etterfylle og etterfylle og prøve å holde tritt med med snømassene.
Hver gang jeg hadde vært ute med mat, var fuglene der. Frøautomaten ble nok benyttet litt mer enn vanlig, men der var ingen trengsel av sultne småfugler. De foretrakk visst maten på sin faste plass.
 

Et vennskapelig basketak.

 
 

Noen som virkelig koste seg..........

 
.....var valpene. Først på dagen var de ute sammen med alle de andre hundene. Senere hadde de seg en lang økt bare de to og Cerinne, mammaen deres, og da tok jeg dagens bilder. 
Det var full rulle hele tiden, og det varte og rakk, før de ville innendørs. Til slutt var de så fulle av snø, at det nesten var umulig å se, hvem som var hvem der de føk rundt, så snøføyken sto.
 

Her går det unna.

 

VALPENE NØT SOL FRA SKYFRI HIMMEL MED EN LITEN "SKOGSTUR"

FELIZ NOVA

 Trengs nok litt trening, før jeg kan være med ut i terrenget, men fikk  nå med meg litt av aktiviteten deres fra veien. Det var veldig kos. Ulf  hadde tatt med seg de små  i den rød vesken opp i terrenget, og der slapp han de ut. 

NOVA LOVES WALKING IN THE WOOD

Der var de rask med å spre seg i forskjellig retning. Feliz Nova var lenge nærmest Ulf, så de fire første  bildene er av henne. 

SO MUCH TO SEE....

Nova fant så mye spennende  mellom busker og einer ....

..AND SMELL

at hun i hvert fall ville gjøre seg ferdig med snusingen , før hun i det hele tatt ofret en tanke på hvor Frid var blitt av.

FRID WENT DOWNHILL

Hun, på sin side, var like opptatt av spennende lukter og  nye omgivelser, som søsteren. 

SHE TOOK A REST ONLY TO PLEASE US WITH A NICE PHOTO .

At hun i det hele tatt tok seg tid til å legge seg ned og ta en liten pause, tror jeg var mest til ære for fotografen. 

HOME NOW? NOT POPULAR AT ALL.

Frid var raskt på beina igjen, og da var det full fart og morro igjen, helt til Ulf hanket søstrene inn. Det var verken etter deres plan eller populært, men lang nok økt på to små søstre på 7 uker.