BLOGG

Siste kvelden i Budapest. Brillene ble ferdige akkurat i tide og hentet sent i ettermiddag.

Jeg har møtt gode venner, både norske og ungarske. Like trivelig hver gang.

Litt mer konkrete planer, enn bare vanlig dachseprat har det også blitt her nede, og jeg gleder meg til fortsettelsen.

Mens jeg ventet på trikken for siste etappe tilbake til hotellet, benyttet jeg sjansen til å ta noen bilder fra. Donaus bredde.

Og siden trikken snegler seg forbi Parlamentet, klarte jeg å få med meg det også.

Da gjenstår det bare å takke for "følget" her i Budapest og ønske på gjensyn fra Gressholmen.

Dagens turistbilde kommer fra hjemlige trakter i nord og viser Tjeldsundet med broen som knytter Hinnøya sammen med fastlandet.

Bildet har Ulf tatt fra Gressholmen, og her holder vi og Trimgruppen Nord jnr til.

Eira hadde nok også hatt lyst å være med. Men slik går det når man rykker oppover og er kommet i Trimgruppen Nord senior. Her er i hvert fall Frid, Girko og Daisy.

Det er bare så vidt Girko har tid å ta små snusepauser. Så gøy er det å være ute og løpe med Eira og Daisy.

Daisy ser langt etter Girko, for hun vil ha han med i løpingen igjen,...

og snart er hele trioen samlet igjen.

Dette er en ivrig , utholdende og treningsvillig gjeng, som gjerne og ofte ( flere ganger daglig) plusser på med innendørstrening. Enn så lenge er det bare Frid og Girko, som kan ta snarveiene på de trangeste stedene og under de laveste møblene. Om ikke lenge blir det nok bare Frid, som klarer det.

Girko er blitt en kjekk liten kar. Snart fire måneder må vite. Det kommer til å bli mye moro med han fremover

Den mest kjente og besøkte handlegaten i Budapest

Vaci utca starter fra Vörösmarty Square og ender overfor Central Market Hall på Pest ved slutten av Liberty Bridge .

Siden gaten Váci strekker seg parallelt med Donou, kan du nå elven gjennom små sidegater. På Vörösmarty plassen har M1 undergrunnen (gul linje) stasjon, men gaten ligger heller ikke langt fra Deak tér ( M1 M2 M3 metros ) eller fra Ferenciek ter(M3 blå metro linje).

Trikk 2 linjen langs Donau er også en god måte å komme til Váci utca på.

I middelalderen strakte bygrensen seg her og utgjorde bymuren sammen med Deák Ferenc utca. Forgjengeren til dagens Váci var Váci porten, som sto på dagens Vörösmarty Square. Du kan fortsatt se restene av porten ved begynnelsen av gaten noen få skritt fra Vörösmarty Square. Hvite steiner i linje omrisset av den opprinnelige gate bastion og en plakett på veggen viser dette.

Váci utca ble hovedgaten Pest i det 18. århundre, og du vil finne vakre herskapshus fra denne epoken. Ved begynnelsen av det 19.-20. århundre Váci utca tok over rollen som handlegaten fra Kiraly utca. De fleste av de fredede bygningene i gaten Váci dato fra denne perioden.

I tillegg til vindus- shopping er det av og til lurt å titte oppover for å beundre de kunstneriske fasader av bygningene. For eksempel bygningen på No 9, som var et vertshus, som József Hild, den velkjente arkitekten, bygde og hvor den 11 år gamle Mozart ga en konsert.

I dag startet jeg på Vörösmarty tér og gikk ned til Central Market Hall og fikk handlet inn både paprika av ymse slag og ungarsk salami. 

Utenom kjedebutikker, restauranter og cafeer, er her et utall butikker som prøver å friste turistene,.....

 

 

og julepynt kan man få kjøpt året rundt.

Det var ikke der jeg fant mine juledachser. Ikke tror jeg de ville være bekjent av disse to heller. I mangel av bedre velger jeg å se på disse to, som støttespillere til årets rosa sløyfe aksjon. Det forandrer hele saken.Regner med at det blir mye dachseprat i morgen. Det gleder jeg meg til.

 

Bare velvære og nesten fotofri.....

hvi jeg ser bort fra disse , som jeg tok av utsikten "rundt lugaren min" i morges.

 

 

Deretter bar det i vei til en skikkelig velværedag helt uten andre ambisjoner, enn å nye hvert eneste minutt.

Denne dagen lar jeg være privat, men her er en link, som viser hvor jeg har tilbragt den.

http://ipad.dagbladet.no/2011/02/21/tema/reise/budapest/spa/bad/15512631/


Ikke bare nok med en fin dag her i Budapest, for det kom også en så koselig hilsen fra Karin og Nova.

Hej

Skickar lite bilder från Novas höstpromenader. Om det är regn och rusk är Nova inte särskilt intresserad att gå på långa promenader. Hon darrar i hela kroppen trots att hon har värmetäcke på sig och tittar på mig och undrar om det verkligen är nödvändigt. Annat är det när det är fint väder. Vi börjar promenaden med att gå utan koppel på gångvägar. Matte har med sig "frukost" (lite torrfoder) som hon håller i handen och som jag hämtar då och då när jag har tid.

Därefter vill jag ofta fortsätta till Kottlasjön och där är det koppeltvång. Först vill jag hälsa på gräsänderna. Sedan tar vi olika turer i skogen över stock och sten. Har jag tur kan jag nosa upp hare eller rådjur och det är spännande. Igår såg vi färska spår efter bäver som gnagt på ett träd. Väl hemma igen är det skönt att krypa ned i min bädd och böka runt med fleecefilten tills jag hittar bästa läget.

Hoppas du får fortsatt härliga dagar i Budapest!

Hälsningar Karin & Nova

Tusen takk for koselig hilsen og fine bilder! Alltid like kjekt å høre fra dere.

 

Margitøyen er en av de vakreste parkene i Budapest. Øyen er 2,5 km lang og ligger midt i Donau, Margitøyen er hovedsakelig et rekreasjonssted, og der kan man utføre mange forskjellige aktiviteter, som jogging på gummiasfaltert joggesti, spille tennis, sykle med store 4-persons sykler, svømme, eller nyte termisk vann i to berømte basseng og spa.

Det første som møter oss på øyen, er en nydelig fontene. Rundt fontene er det satt opp høytalere som spiller klassisk musikk i harmoni med vannstyrken i fontene. 

Margitøyen har vært ubebodd siden den tyrkiske okkupasjonen. Erkehertug Josef av Habsburg gjorde den til en engelsk park i ca.1796.

Ruinene av det doninikanske Domokos klosteret, hvor kong Béla i sin tid, sendte datteren Margit, ble bevart. Det var som takk til Gud, for å ha jaget vekk mongolene. Øyen ble senere oppkalt etter henne.

Øyen er rikt beplantet, og det finnes flere berømte hager, bl a rosehagen, en japansk hage. På øyen er det også mange bad, fredelige plener og en fuglepark.

I dag ruslet jeg hele øyen frem og tilbake, med små avstikkere på kryss og tvers.

Musikken som ble spilt, da jeg var der i ettermiddag og fikk med meg alt fra Schönen blauen Donau og til Rolling Stones.

Like flott alt sammen,...

og på kveldstid er det lysshow i tillegg. Det kan jeg se det fra hotelbåten, men må over på øyen for å få dette skuet.

Jeg brukte lang tid i parken i dag,.....

Og selv om det ikke ble noen sprekk i skydekket i dag,.....

er det alltid godt for kropp og sjel å tilbringe tid i slike vakre omgivelser.

Hilsen fra Hjemmefronten med Frid og Girko denne gangen.

Frid nærmer seg 10 måneder, er kaninstørrelse og har kjennetegn lyse øyenbrynene og bart.

Så blir det litt lettere å skille henne her på bildene fra Girko.

Og noe mer skilling ble det heller ikke behov for på dagens fotorunde med de to.

På tross av at lå strødd fullt av kråkeboller, både i fjæren og på land, så de seg selvfølgelig ut den samme.

Girko gikk seirende ut, og Frid tok tapet med fatning. Tusen takk for koselige bilder!

 

 

I natt stilles klokken en time tilbake og over på vinterstid. Og siden vi har dusinet fullt hjemme , får de prydet påminnelsen. Sikkert ikke de beste bildene av gjengen, men "man tager hva man haver" for hånden , og slik ble det denne gangen.

Tok ikke mye feil, da jeg sa at Girko kom til å dukke opp snart igjen.

Her er dagens ferske bilder fra Ulf på tur med minstemann.

Han er en glad gutt, blid , fornøyd og venn med de fleste. Unntaket er skjærer som forsyner seg med småfuglene sin mat. Der er han i godt selskap, for de andre dachsene prøver også å jage bort skjærene, som har skjønt at de er trygge så lenge stuevinduet er mellom de og dachsene.

Tusen takk for fine bilder Ulf!

Hva har så jeg bedrevet dagen med

Her har det vært rene lørdagsluksusen, først en lang, uforpliktende og god tur i solskinnet, bare med en innlagt kaffepause.

Deretter ble det sen lunsj/tidlig middag på Trofena like ved Margitbroen.


 

Dette er en buffetrestaurant hvor både mat og drikke er inkl. I prisen. Utvalget er godt, og i tillegg er det også ferske råvarer , som en kokk tilbereder etter ønske. Her kan man velge mellom flere sorter kjøtt, fisk og fjærkre.

Som avslutning på måltidet kan man velge i utallige sorter desserter, ost og frukt. Jeg er litt bortskjemt med gode desserter hjemme ( ikke bare desserter) så jeg måtte smake på flere, men klarte ikke å sette til livs like mange, som jeg fotograferte. Likevel var det nok lurt å ta tilbaketuren til hotellet til fots. 

 

ETNOGRAFISK MUSEUM Bygningen ble reist i 1893-1896 og bygd som justispalass og fungerte som høyesterett frem til 1945.Den ble først innviet som museum i1957, først for Ungarns nasjonalgalleri. Etnografisk museum har vært her fra 1973.

Den praktfulle salen innenfor hovedinngangen har fresker av Károly Lotz.

Museets samling omfatter gjenstander graden landlige folkekultureni Ungarn fra forhistorisk tid og frem til 1900-tallet.

Utrolig mye interessant å se, men jeg konsentrerte meg mest om det jeg virkelig hadde gledet meg til, nemlig folkedrakter.

Selv om jeg ikke var helt ukjent i emnet, ble jeg overveldet av synet som møtte meg.

Og når begynner å tenke på arbeidet og de utallige svingene som ligger bak, blir man enda mer bergtatt og imponert.

Variasjonenene i teknikker og utførelse er også stor,....

Jeg prøvde å finne mine favoritter, men det var helt umulig.

Så snart jeg snudde meg, så jeg en ny som jeg også falt for,.....

Og slik bare fortsatte det og fortsatte det.

Så om jeg ikke fikk sett en eneste bunad på gårsdagens nasjonaldag,....

ble det en fin og minnerik dag på museet.